skip to Main Content

AZ EMLŐRÁKOT NE TEKINTSÜK SORSCSAPÁSNAK! TEGYÜNK ELLENE!

AZ EMLŐRÁKOT NE TEKINTSÜK SORSCSAPÁSNAK! TEGYÜNK ELLENE!

Az első kérdés minden olyan esetben, amikor az emlőben valamilyen elváltozást mutatunk ki: Tessék mondani, hogy mitől van ez? Mi okozza?

Erre a kérdésre mostanáig  azt tudtuk válaszolni, hogy öröklött tényezők és környezeti hatások együtt játszanak szerepet az emlőrák kialakulásában. Ez igaz is, de nem mindegy, hogy milyen arányban.

2012-ben világszerte 1,67 millió mellrákot diagnosztizáltak, 2050-re évi 3,2-millió esetet  prognosztizálnak. A földrajzi megoszlás nem egyenletes: Közép Afrikától Kelet Ázsiáig 100 ezer nőből 27, az Egyesült Államokban  93 nő  és pl Belgiumban 112 nő betegszik meg évente. Ez azt mutatja, hogy egy sok  tényezős folyamatról van szó, ami különböző országokban,  földrészeken eltér egymástól.

Mai tudásunk szerint a ma már laboratóriumi eljárásokkal kimutatható,  örökölt génelváltozások  az emlőrák 5-10 %-át okozzák. Ebből következik, hogy a megbetegedések mintegy 90 %-a nem örökletes, hanem egyéb tényezőkre vezethető vissza. Vannak tehát olyan okok, amelyeken nem könnyen, vagy nem  tudunk változtatni és vannak olyanok, amelyekkel tudjuk a daganatos folyamat kialakulását, lefolyását befolyásolni.

Melyek  azok a tényezők, amelyek elősegítik és melyek azok, amelyek  gátolják az emlőrák létrejöttét, fejlődését?

Az emlőrák  sejtszinten kezdődik. A szervezetben   daganatos elváltozás kialakulását  elősegítő és azt gátló különböző anyagok vannak jelen.  Úgy is tekinthetjük ezt, hogy   jót akaró, a ráksejtek kialakulása ellen, azok elpusztítása oldalán álló  és  rosszat akaró katonák harca folyik folyamatosan az emlőrák megjelenése előtt, éveken át anélkül, hogy tudnánk róla. Segíteni kell a jó katonáknak!

Mit tegyünk?

Azoknál a nőknél, akik beiktatják életükbe a rendszeres testmozgást, nem dohányoznak, nem alkoholizálnak, egészségesen táplálkoznak az emlőrák kialakulás kevésbé valószínű, mint általában. A korszerű, egészséges  életforma ráadásul nemcsak a mellrák vonatkozásában jó hatású, megóvhat számos más, súlyos következményekkel járó betegségtől.

Mit együnk? Mit igyunk?

A táplálkozásnak rendkívül nagy szerepe van. A mediterrán országokban (Spanyol-, Görög-, Olaszország) észlelt alacsonyabb emlőrák előfordulást az egészségesebb táplálkozásnak tulajdonítják. Azon kísérleti csoportokban, melyekben az asszonyok a megfigyelési idő alatt egészségesen táplálkoztak, felére csökkent a mellrák kockázata.

Étrendünkben  alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú, növényi alapú élelmiszerekre (pl friss  gyümölcs, zöldség, lencse, bab, barna rizs stb) kell a hangsúlyt fektetni. Jó hatásúak a fűszerek (kurkuma, gyömbér, paprika, kömény, fahéj, zsálya).  Kifejezett védőhatást eredményez a brokkoli, káposzta, szója, fokhagyma, diófélék, zöld tea, szőlő, 1 pohár vörös bor fogyasztása, A kávé csökkenti  az emlőrák kialakulás  kockázatát, viszont elősegíti cisztás elváltozások létrejöttét az emlőben.

A kiegyensúlyozott étkezésnek fontos alkotói pl. a vitaminok („A” vitamin: sárgarépa, édesburgonya, spenót, brokkoli, sárgabarack, sárgadinnye; „B” vitamin: avokádó, bab, pisztácia; „B12”: halak, telítetlen zsírokban gazdag baromfi, tojás, tejtermékek; „fólsav”: bab, borsó, diófélék; „D” vitamin:, 800E/nap védőhatást fejt ki, forrása lehet a szójabab, nyáron a napsugár, télen  tabletta.

Fogyasszunk bőven, összesen napi 5-10 pohárnyi folyadékot. Nem cukros üdítőket, hanem   részben jó, szűrt csapvíz,  ill.   egyéb folyadék (leves, tea. kávé) formájában.

Mit ne együnk?

Zsíros ételeket, a vörös  húsokat (sertés, marha, vad), a rossz oldalon harcoló katonáknak tartják a kutatók,  a hal a megengedett kategóriában  szerepel.

Mit nem kell elhinni?

A hiedelmekkel ellentétben a melltartók (pl merevítős, szűk stb), izzadásgátlók és dezodorok, mellbimbó piercingek és tetkók nem okoznak mellrákot. Mobiltelefonok, magasfeszültségű vezetékek közelsége  nem tud DNS sérülést létrehozni. A kutatók a lombikprogram ilyen irányú veszélyességét, implantátum beültetést, mellméret meghatározó műtéteket  nagy vizsgálati anyagon közömbösnek, a fogamzásgátlókét elhanyagolható alacsony méretűnek találták.

Mi okozza a mellrákot? Az esetek jelentős részében  az egészségtelen életmód.

Dr. Péter Mózes ECHO Emlő- és ultrahangvizsgáló

Back To Top