AZ EMLŐRÁKOT NE TEKINTSÜK SORSCSAPÁSNAK! TEGYÜNK ELLENE!
AZ EMLŐRÁKOT NE TEKINTSÜK SORSCSAPÁSNAK! TEGYÜNK ELLENE!
Az első kérdés minden olyan esetben, amikor az emlőben valamilyen elváltozást mutatunk ki: Tessék mondani, hogy mitől van ez? Mi okozza?
Erre a kérdésre mostanáig azt tudtuk válaszolni, hogy öröklött tényezők és környezeti hatások együtt játszanak szerepet az emlőrák kialakulásában. Ez igaz is, de nem mindegy, hogy milyen arányban.
2012-ben világszerte 1,67 millió mellrákot diagnosztizáltak, 2050-re évi 3,2-millió esetet prognosztizálnak. A földrajzi megoszlás nem egyenletes: Közép Afrikától Kelet Ázsiáig 100 ezer nőből 27, az Egyesült Államokban 93 nő és pl Belgiumban 112 nő betegszik meg évente. Ez azt mutatja, hogy egy sok tényezős folyamatról van szó, ami különböző országokban, földrészeken eltér egymástól.
Mai tudásunk szerint a ma már laboratóriumi eljárásokkal kimutatható, örökölt génelváltozások az emlőrák 5-10 %-át okozzák. Ebből következik, hogy a megbetegedések mintegy 90 %-a nem örökletes, hanem egyéb tényezőkre vezethető vissza. Vannak tehát olyan okok, amelyeken nem könnyen, vagy nem tudunk változtatni és vannak olyanok, amelyekkel tudjuk a daganatos folyamat kialakulását, lefolyását befolyásolni.
Melyek azok a tényezők, amelyek elősegítik és melyek azok, amelyek gátolják az emlőrák létrejöttét, fejlődését?
Az emlőrák sejtszinten kezdődik. A szervezetben daganatos elváltozás kialakulását elősegítő és azt gátló különböző anyagok vannak jelen. Úgy is tekinthetjük ezt, hogy jót akaró, a ráksejtek kialakulása ellen, azok elpusztítása oldalán álló és rosszat akaró katonák harca folyik folyamatosan az emlőrák megjelenése előtt, éveken át anélkül, hogy tudnánk róla. Segíteni kell a jó katonáknak!
Mit tegyünk?
Azoknál a nőknél, akik beiktatják életükbe a rendszeres testmozgást, nem dohányoznak, nem alkoholizálnak, egészségesen táplálkoznak az emlőrák kialakulás kevésbé valószínű, mint általában. A korszerű, egészséges életforma ráadásul nemcsak a mellrák vonatkozásában jó hatású, megóvhat számos más, súlyos következményekkel járó betegségtől.
Mit együnk? Mit igyunk?
A táplálkozásnak rendkívül nagy szerepe van. A mediterrán országokban (Spanyol-, Görög-, Olaszország) észlelt alacsonyabb emlőrák előfordulást az egészségesebb táplálkozásnak tulajdonítják. Azon kísérleti csoportokban, melyekben az asszonyok a megfigyelési idő alatt egészségesen táplálkoztak, felére csökkent a mellrák kockázata.
Étrendünkben alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú, növényi alapú élelmiszerekre (pl friss gyümölcs, zöldség, lencse, bab, barna rizs stb) kell a hangsúlyt fektetni. Jó hatásúak a fűszerek (kurkuma, gyömbér, paprika, kömény, fahéj, zsálya). Kifejezett védőhatást eredményez a brokkoli, káposzta, szója, fokhagyma, diófélék, zöld tea, szőlő, 1 pohár vörös bor fogyasztása, A kávé csökkenti az emlőrák kialakulás kockázatát, viszont elősegíti cisztás elváltozások létrejöttét az emlőben.
A kiegyensúlyozott étkezésnek fontos alkotói pl. a vitaminok („A” vitamin: sárgarépa, édesburgonya, spenót, brokkoli, sárgabarack, sárgadinnye; „B” vitamin: avokádó, bab, pisztácia; „B12”: halak, telítetlen zsírokban gazdag baromfi, tojás, tejtermékek; „fólsav”: bab, borsó, diófélék; „D” vitamin:, 800E/nap védőhatást fejt ki, forrása lehet a szójabab, nyáron a napsugár, télen tabletta.
Fogyasszunk bőven, összesen napi 5-10 pohárnyi folyadékot. Nem cukros üdítőket, hanem részben jó, szűrt csapvíz, ill. egyéb folyadék (leves, tea. kávé) formájában.
Mit ne együnk?
Zsíros ételeket, a vörös húsokat (sertés, marha, vad), a rossz oldalon harcoló katonáknak tartják a kutatók, a hal a megengedett kategóriában szerepel.
Mit nem kell elhinni?
A hiedelmekkel ellentétben a melltartók (pl merevítős, szűk stb), izzadásgátlók és dezodorok, mellbimbó piercingek és tetkók nem okoznak mellrákot. Mobiltelefonok, magasfeszültségű vezetékek közelsége nem tud DNS sérülést létrehozni. A kutatók a lombikprogram ilyen irányú veszélyességét, implantátum beültetést, mellméret meghatározó műtéteket nagy vizsgálati anyagon közömbösnek, a fogamzásgátlókét elhanyagolható alacsony méretűnek találták.
Mi okozza a mellrákot? Az esetek jelentős részében az egészségtelen életmód.
Dr. Péter Mózes ECHO Emlő- és ultrahangvizsgáló